torstai 25. tammikuuta 2018

Vinkkejä balettipuvun valmistukseen/Tips for making ballet suits...

Pienen balettipuvun valmistaminen on hankalaa, mutta oikeilla materiaaleilla ja pikku nikseillä ompelu helpottuu, eivätkä kankaat hajoa ja rispaannu käsitellessä. Tässä muutama kikka, miten valmistin balettipuvut. Nämä puvut ovat ei puettavia, eli koristekäyttöön nukkekoteihin.



Tukikankaat/liimakankaat  ovat helppo materiaali korsetin valmistuksessa, ne eivät rispaannu ja materiaalia on helppo värjätä ennen ompelua ja ompelun jälkeenkin. Mikäli haluaa käyttää satiinia kannattaa kankaan tukemiseen käyttää kaksipuolista liimakangasta, joka silittämällä liimataan kahden satiini kankaan väliin. Satiini tukevoituu ja sitä voi myös käsitellä kimalleliimalla ompelun jälkeen.
Valmistamissani balettipuvuissa olen käyttänyt satiinia ja yksipuolista liimakangasta korsetin valmistukseen. Korsetin kaavan piirsin nukke paperin päällä, piirtäen vartalon muodot. Ompelukoneella ompelin korsetin kasaan.



Tyllihelman ompelen aina suorakaiteen muotoisesta palasta, jonka yhdistän renkaaksi lyhyiltä sivuilta. Tämän jälkeen ompelen helman kasaan löyhillä pistoilla ja kiristän langan, jotta helma rypyttyy renkaan muotoon.

Tylliä voi värjätä monin eri keinoin. Tyllilaatu ratkaisee miten mikäkin väri kiinnittyy, eli kannattaa kokeilla pieneen tilkkuun. Kuvassa olevat vihertävä ja sininen tylli on värjätty ennen ompelua vedellä ohennetulla lasimaalausvärillä. Beigen tyllin värjäsin teellä.



Helmiinan keijupuvun tyllit on värjätty ohennetulla akvarellimaalilla. Sekoitin muoviseen astiaan pienen määrän vettä ja akvarelliväriä. Annoin kangaspalan imeä hetken väriä itseensä. Värjäsin tyllit keltaisen ja oranssin sävyisiksi.



Muhkeimmat tyllihelmat saat käyttämällä kolme kerrosta tylliä.
Levein helma alle ja kapein päällimmäiseksi. Helmoja ei kannata tasata lopulliseen mittaansa, kuin vasta lopuksi, kun helma on kiinnitetty korsettiin.



Ommeltuasi tyllikerrokset yhteen silitä helma höyryttämällä  pienimmällä lämmöllä. Tylliä voi myös höyryttää hieman alaspäin laskeutuvaksi, jolloin apuna voi käyttää pieniä purkkeja, johon helman voi pujottaa. Samaa ideaa hyödyntäen kannattaa koristella tylli kimalleliimalla. Kimalleliima kannatta levittää ensin pienellä siveltimellä ja lopuksi hieroa  sormin, jotta kimalleliima ei tuki tyllin verkkoa. Samalla kannattaa myös hieman erotella tyllikerroksia toisistaan, jotta tyllit eivät liimaudu yhteen.


Oikean kokoista koristenauhaa voi olla vaikea löytää valmiina. Helppo kikka on käyttää tavallista ompelulankaa, joka letitetään. Käyttämällä useampia lankoja saat myös  paksumpaa nyöriä. Ompelulangat kannattaa letityksen ajaksi laittaa riippumaan esim. keittiön yläkaapin vetimeen, näin saat pidettyä langat suorina ja asentokin letityksen aikana on mukavampi.
Letityksen jälkeen nyörin päähän tehdään solmu ja pintaan sivellään sormin kimalle liimaa. Liiman kuivuttua nyöriä on helppo pätkiä sopivan pituisiksi pätkiksi, ilman purkautumista. Valmista nyöriä voi myös värjätä esim. Deco Matte askartelumaaleilla.



Korsettiin saa kimallusta kimalleliimalla. 
Pieniä purkkeja kannatta käyttää apuna, kun koristelee korsetin. Sen päällä on helppo maalata, ilman että tuhrii maalit käsillä.


Tukikankaasta voi tehdä hihat. Värjäsin tukikankaan siniseksi ja taittelin kaksinkerroin, jonka jälkeen leikkasin taitepuolelle aukileikkaukset. Taivutin taitekohdasta hapsuja hieman sisäänpäin, jolloin hiha asettui hieman pussimaiseen muotoon. 


Kukkasia liimakankaalla tuetusta satiinista. Ensin käsittelin pinnan kimalleliimalla ja liiman kuivuttua leikkasin kapeita soiroja, jotka hapsutin yli puoleen väliin terävillä saksilla.


 Rullaamalla ompelin kukan kasaan.



Lopuksi hieman kimalleliimalla availin kukintoja pienellä pensselillä.




Kukkia voi tehdä myös kapeasta satiininauhasta. Nauhaa rullataan hieman löyhästi ja käsin ommellen kasataan kukaksi.


Tylli helma kiinnitetään korsettiin käsin. Viimeistele puku kukkasin.



Askartelu rikasta viikonloppua kaikille ja kiitokset ihanista kommenteista edelliseen juttuun<3

Here are a few tips for making a ballet suit
Have a fun weekend for everyone

8 kommenttia:

  1. I don't like dolls very much, but these tutus are fantastic!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta :) Kauniita korsetteja/balettipukuja olet saanut tehtyä <3
    - Jaana Rajalampi

    VastaaPoista
  3. Hei Lea,
    Kiitos suuresta opetusohjelmasta.
    Iso hali
    Giac

    VastaaPoista
  4. Gracias por todos tus consejos, un tutorial fantástico. Feliz fin de semana:-)

    VastaaPoista
  5. Olipas luovaa materiaalien käyttöä! Kiitti ohjeesta :)

    VastaaPoista
  6. Kauniita ja tyylikkäitä, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  7. I can see that making your tutu's would be so much fun that you will never wish to stop! I might have to give it a try too! :D

    VastaaPoista
  8. Thanks for showing how you make the tutus.
    Hugs,
    Drora

    VastaaPoista