Nukkistelijan niksit

Tälle sivulle olen kerännyt lyhyesti niksejä nukkekoti askarteluun. Monen itsetehdyn huonekalun jälkeen olen oppinut yhtä sun toista ja parhaimmat materiaalit ja niksit ovat valikoituneet. Olen myös saanut hyviä vinkkejä muiden blogeista ja Facebookin nukkekoti harrastajien ryhmästä. Onko sinulla jokin hyvä niksi? Voit lähettää sen minulle yhteyden ottolomakkeen kautta ja julkaisen sen yhteistietojesi kanssa. Voit laittaa myös linkin blogiisi, jos sellainen on.

Hyödyllisiä linkkejä aloittelijalle:
Nukkekotiyhdistyksen jäsenenä saat
viisi lehteä vuodessa, osallistumisoikeus yhdistyksen tapahtumiin ja kilpailuihin ja  paljon samanhenkisiä kavereita. http://www.nukkekotiyhdistys.fi/

Facebookin nukkekotiharrastajat, ryhmä jossa saat vertaistukea, niksejä ja nopeasti vastauksia pulmiin.
https://www.facebook.com/groups/272834286085102/?ref=bookmarks 

Nukkekotimittojen muuntotaulukko 
http://www.pienenpieni.com/taulukko.html


Materiaalit ja niksit askarteluun:

Liimat: Erikeeperillä voi liimata pahvia ja kangastakin huonekalujen verhoiluissa. Puuosien liimaukseen kannattaa käyttää puulle tarkoitettua liimaa. Pikaliimalla voi liimata melkeinpä mitä vain, mutta kannattaa olla hyvin huolellinen, sillä liima karkaa helposti jä jättää tahroja erityisesti puupinnoille ja kankaisiin.

Maalit: Huonekalujen maalaamiseen soveltuvat Decorin askartelumaalit, akvarellimaalit, spaymaalit ja vesiliukoiset huonekalumaalit, myös Gessolla voit maalata ja ohuemmilla maalikerroksilla voit tehdä läpikuultavan maalipinnan, joka toimii erityisesti puusta tehdyissä huonekaluissa. Kaikkia maaleja voi ohentaa vedellä, paitsi tietenkin spraymaalia. Ennen maalausta kannattaa pahvista tehty huonekalu pohjustaa Gessolla.

Gesso: Erinomainen pohjustusmaali kaikenlaiseen askarteluun. Erityisesti pahvista tehdyt huonekalut tulevat Gessosta kestävimmiksi, myös mahdolliset saumojen rakoset saadaan Gessolla umpeen ennen lopullista maalausta. Gessoa leviteään ohuita kerroksia ja kuiva pinta hiotaan ennen seuraavaa maalikerrosta.

Pahvi: Helpoin pahvi työstää huonekaluja tehdessä on puupahvi, jota saa askartelukaupoista. Sitä voi helposti leikata tapettipuukolla, ja ohuempia levyjä jopa saksilla. Paperisella kynsiviilalla on helppo hioa rösöt pois. Aaltopahvista voi myös askarrella huonekaluja, mutta mitä monimutkaisempi malli, sen hankalampi materiaali työstää. Suosittelen aaltopahvia yksinkertaisiin malleihin, esim. sänkyjen patjoihin. Aaltopahvia on hankalampi leikata siististi, erityisesti silloin, kun on liimattu useampi kerros pahvia päällekkäin, myös pahvin sisällä olevat "ilmataskut" hankaloittavat tasaisen pinnan saamista. Pahvit painuvat helposti  liimattaessa epätasaisesti yhteen ja tuloksena on "kalteva torni". Aaltopahvista voi toki askarrella vaikka roomboxin, mutta tukena kannattaa käyttää puisia listoja, tai rimoja.

Kankaat: Edullisesti kankaita löytyy kirppareilta, tai omasta vaatekaapista. Vanhoista vaatteista voi leikata kankaita. Itse kierrätän tyttö vauvan vaatteita, joissa on useinmiten pienikokoinen printti ja kankaan kunto hyvä. Kankaita voi myös itse printata mustesuihku tulostimella netistä löytyneistä malleista. Itse olen todennut, että helpoimmat materiaalit miniompeluun ja verhoiluun ovat 100%:n puuvilla, puuvillasekoite ja joustavat puuvillatrikoo kankaat. Jotkut kangaskaupat myyvät jopa 10cm:n pieniä paloja ja hyvällä tuurilla tilkkuja saa ilmaiseksikin. Valkoista puuvillaa voi myös värjätä vesiväreillä ja elintarvikeväreillä. Vesivärein värjätty kangas ei tietenkään vettä kestä, mutta mm. liukuvärjäystekniikalla saa upeita luomuksia ja värejä aikaan. http://willahelmiina.blogspot.fi/search/label/Vesiv%C3%A4reill%C3%A4%20liukuv%C3%A4rj%C3%A4tyt%20verhot%20ja%20matto%2FWater%20colored%20curtains%20and%20carpet


Sytyketikut/jäätelötikut/bambu ym: Käyvät erinomaisesti materiaaleiksi nukkekodin lattioihin, kattoon, listoiksi ja tietenkin huonekalujen valmistamiseen.

Laatoitus: On helppo tehdä kanamunakennon pahvista, askartelupahvista, netistä tulostetuista laattojen kuvista, tai vaikkapa oikeista mosaiikkilaatoista.
Linkki tulostettujen laattojen työstämiseen:http://willahelmiina.blogspot.fi/search/label/Moderni%20kylpyhuone%2FModern%20bathroom
Linkki kanamunakenno pahvista tehtyjen laattojen työstämiseen: http://willahelmiina.blogspot.fi/search/label/Puuhella%2FWood-burning%20stove

Huonekalujen verhoilu: Tekstiili liimojakin tietenkin on, mutta itse olen käyttänyt pääasiassa Erikeeperiä, myös pikaliimaa voi käyttää, mutta erityisen varovaisesti. Printatuissa kankaissa en suosittele pikaliiman käyttämistä, sillä liima karkaa helposti ja sotkee kankaan printin, näin voi tietysti käydä Erikeeperinkin kanssa, mutta se on hieman turvallisempi liima käsitellä. Verhoilussa kannattaa käyttää apuna ohutta pahvia, näin lopputulos on siistimpi ja helpottaa työstämisestä. http://willahelmiina.blogspot.fi/search/label/Helppo%20nojatuoli%2FEasy%20armchair

Tapetti: Tapettina voi käyttää oikean tapetin lisäksi askartelupaperia, sarjakuvalehtien sivuja, sanomalehteä, lahjapaperia  ja printattuja tapetteja. Printatun tapetin tekemiseen tarvitsee kuitenkin kuvankäsittelyohjelman, jotta tapetin printin saa realistisen kokoiseksi ja tehtyä suuremmaksi palaksi. Kuvankäsittely ohjelmalla voi netistä napatun mallikuvan jatkaa kokonaiseksi yhdistelemällä paloja ja toistamalla kuviota. Mallipalassa tulee kuitenkin näkyä printin toistuvuus, jotta sitä voi jatkaa suurenpaan kokoon.

Tapetin kiinnitys: Seinämateriaalin huokoisuudesta riippuen tapettia voi kiinnittää liisterillä, Erikeeperillä, Pritt puikkoliimalla ja kaksipuolisella teipillä. Itse olen käyttänyt vain liisteriä ja Pritt liimaa. Itse printatut tapetit kannattaa tulostaa vähintäänkin 160 grammaiselle paperille, mikäli käyttää liisteriä, tai liimaa.

Kankaalle printtaaminen: Kankaalle printtaamiseen tarvitset vain mustesuihkutulostimen, vahapintaista kopiopaperi paketin käärepaperia ja silitysraudan. Käärepaperista leikataan A4 kokoinen pala, joka silitetään kankaalle vahapinta (paperin nurjapuoli) kangasta vasten. Silityslämpö kankaan lämpösuositusten mukaan. Parhaiten printti tarttuu sileisiin puuvilla, tai puuvillasekoite kankaisiin. Myös ohuelle Organzalle olen painanut, mutta musteen kuivumisaika on pidempi. Kun vahapaperi on silittämällä kiinnitetty kankaaseen leikataan kangas paperin mittoihin ja siistitään mahdolliset lankojen purkaumat. Kangas laitetaan paperin kanssa tulostimeen kangaspuoli alaspäin ja tulostetaan kuva. Itse laitan tulostusasetuksiin "silityskuvat". Printtauksen jälkeen paperi poistetaan ja printattu kangas siliteään kertaalleen, jotta värit kiinnittyvät. Printatut kankaat eivät kestä vettä, joten myös silitys tulee tehdä ilman vesihöyryä.

Kankaiden laskeutuvuus ja viimeistely: 
Nukkekodin tekstiilien ompelussa ongelmana on usein kankaiden realistinen laskeutuvuus  ja ommeltujen reunojen viimeistely. Ohuissakin kankaissa on usein sama ongelma. Laskeutuvuutta voi parantaa hiuslakan avulla. Sen avulla voi muotoilla verhoihin laskokset ja helmalakanan helman laskeutumaan lattiaan. Hiuslakka kovettaa kankaan haluttuun asettoon. Tätä tekniikkaa ei kuitenkaan voi käyttää printattuihin kankaisiin. Laskokosia esim. verhoihin voi ommella myös pienillä käsintehdyillä piilotikeillä. Kankaiden reunat voi viimeistellä Stay Fraylla, joka ehkäisee rispaantumista. Itse en ole sitä vielä kokeillut, mutta sen käytössä tulee kuulemma olla maltillinen, jotta kangas ei tahriinnu. Itse olen mm. mattojen reunoja viimeistellyt Erikeeperillä hammastikun avulla. Se kovettaa reunan juuri sopivasti, eikä reunat rispaannu. http://willahelmiina.blogspot.fi/search/label/Nahkap%C3%A4%C3%A4tyinen%20s%C3%A4nky%2FLeather-ended%20bed

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti