sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Chesterfield sohva ohjeineen/Chesterfield sofa with instructions


Kevät tulee kohisten ja valon määrä lisääntyy, sehän on parasta tämän lajin harrastajille. Alkuvuodesta tein Lundby Stockholm nukkekotiin kauan haaveilemani Chesterfield sohvan ja monien mutkien kautta siitä tuli aika hyvä. Jälkiviisaana olisin toki tehnyt verhoilussa muutamia muutoksia, mutta julkaisen nyt kuitenkin kuvasarjan, miten tämä sohva valmistui. Sohvaa tein kun valon määrä oli aika minimaalinen, joten osa kuvista on aika tummia. Mallin sohvan toteutukseen löysiin Pinterestin sivuilta ja netistä löydetyt mitat muutin 1:14 kokoon, sillä tähän mittakaavaan olen päätynyt Lundby nukkekodissa. Sohvan verhoilu materiaali on lyhytnukkainen sametti, joka pölisi melkoisesti sohvaa verhoillessa, liimattavuus oli kuitenkin todella hyvä Erikeeperillä. 


1. Muuta sohvan mitat haluamaasi mittakaavaan. Leikkaa sohvan käsi ja selkänojat, sekä pohja. 2. Liimaa osat yhteen. 3. Liimojen kuivuttua taivuta käsi ja selkänojia hieman taaksepäin.


4. Kaarevuutta selkä ja käsinojiin saa suurikokoisilla paperipilleillä (Tiger). Leikkaa pilli sopivan pituiseksi ja leikkaa halki mattopuukolla. 5. Liimaa pillit paikoilleen ja laita liitoskohtiin reilusti liimaa ja anna kuivua.


6. Leikkaa suorakaiteen muotoiset palat käsinojien etuosia varten ja leikkaa reunat hakkileikkauksilla, jotta kankaan asettelu on helpompaa. Laita liimaa käsinojan etuosaan ensin ja painele kangas tiiviisti paikoilleen. 7. Liimaa hakkileikkaukset kääntymään sohvan sisäpuolelle ja sohva rungon ulkopuolelle, niin että kangas asettuu tiiviisti sohvan muotojen mukaan.




8. Leikkaa ohuesta pahvista sohvan rungon etuosan kokoinen pala. Pahvin tulee olla pituudeltaan ja leveydeltään hieman pienempi, kuin istuinosan paksuus, jotta kangas asettuu sohvan etuosaan nätisti, eikä mene mittojen mukaan yli reunojen, eli huomio käyttämäsi kankaan paksuus. 9. Liimaa aukileikattu kankaan pala pahviin, liimaa kangas vain päädyistä pahvin yli. 10. Liimaa pala paikoilleen sohvan runkoon, niin että hakitettu reuna menee pahvin pitkiltä sivuilta sohvan istuinosan yli ja vastaavasti sohvan pohjasta.



11. Leikkaa vanu selkänojaan varten. Leikkasin 2 kerrosta vanua, joista sohvan sisäpuolelle tuleva pala menee korkeudeltaan pilliin asti. Matalampi vanu jää pitkän vanun ja selkänojan väliin. Palat kannattaa leikata suorakaiteen muotoisena ensin ja sovittamalla muotoilla oikeaan muotoon. 12. pidempi vanun pala tulee mennä selkänojan taakse pillin yli. 13. Harsi vanut löyhillä pistoilla yhteen ja leikkaa verhoilukangas vanun muotoiseksi reiluilla saumavaroilla.


14-15. Liimaa vanut selkänojaan. Laita liimaa vain vanujen reunoille, ei keskelle.



16. Vanujen liimauduttua liimaa kangas paikoilleen. Leikkaa hakit kankaan reunoille ja laita liimaa vain hakkeihin. Asettele kangas selkä ja käsinojien liitoskohdasta kääntymään nätisti, niin että kangas menee reilusti myös käsinojien puolelle. 17. Painele sohvan takaosan kankaan hakit tiiviisti pillin alle.



18. Mittaa käsinojien verhoilua varten ohuesta pahvista suorakaiteen muotoinen pala. Pahvin tulee mennä käsinojan pillin yli ja kääntyä sohva rungon sisäpuolelle istuinosaan asti. (Kuvassa pahvi jatkuu myös istuinosan päälle ja reilusti käsinojan yli rungon ulkopuolelle mutta älä tee näin pitkää. Riittää, että pala kiertää pillin ympäri istuinosan pintaan asti) 19. Muotoile pahvia pillin avulla pyöreäksi käsinojaa varten. 20. Verhoile pahvit kankaalla. 21. Liimaa palat sohvarunkoon vaiheittain nipistimien avulla. Aloita liimaus rungon ulkopuolelta käsinojan alta ja liimojen kuivuttua käännä pala käsinojan yli.


22. Palat liimattu paikoilleen ja kuten kuvassa näkyy, nämä tuli hieman liian pitkiksi. 23. Ompele vahvalla kaksinkertaisella langalla tikkaukset selkä ja käsinojiin. Vaakaommel: Pujota neula ensin selkäpuolelta pahvin läpi pillin alapuolelle ja takaisin selkänojan taakse pitkillä langanjuoksuilla esim. 1cm:n välein. Kun olet ommellut pillin alapuoliset tikkaukset ompele pillin yläpuoliset V-ompeleet myös pitkillä langanjuoksuilla, eli ensin selkäpuolelta neula läpi samaan kohtaan, josta pillin alapuolinen vaakaommel oli mennyt läpi. Vedä lanka pitkällä langanjuoksulla pillin yli hieman viistosti (asettele tarvittaessa lankoja) aina selkänojan puolelle saakka ja vedä lanka läpi samasta kohtaa, josta edellinen ommel oli mennyt. Toista ommel. Kun olet tehnyt V-muotoisen tikkauksen siirry seuraavaan kohtaan aloittaen V-ommel samasta kohtaa, joista pillin alapuolinen vaakaommel oli alkanut.

 Kuvassa alhaalla on istuinosaan laitettu koroke pala keskelle, mutta mikäli et tee noita käsinojan yli meneviä verhoilupaloja näin pitkiksi, korokepalaa ei tarvita.



23. Mittaa ohuesta pahvista sohvan taustan ja käsinojien ulkoreunan palat ja päällystä kankaalla. 24. Liimaa palat paikoilleen ja painele kulmien liitoskohdat tiiviisti paikoilleen, niin että palat asettuvat pillien alapuolelle.




25. Mittaa sohvan istuinosan pahvi muutaman millin pienemmäksi pituudeltaan ja leveydeltään. Verhoile pahvi asettamalla kankaan päälle ensin kaksinkertainen vanu (riippuen käyttämäsi vanun paksuudesta) ja vanun päälle pahvi. Liimaa kangas hakkileikkausten avulla pahvin päälle ja anna liimausten kuivua. 26. Liimojen kuivuttua ompele kaksinkertaisella vahvalla langalla tikkaukset esim. 1cm:n välein. Ommel pahvin läpi edestakaisin.
27. Liimaa istuinosa paikoilleen.


28. Letitä ompelulankaa ja liimaa terenauhat hammastikun avulla saumakohtiin. 29. Pujota pienet helmet pikaliiman avulla hammastikkuihin ja maalaa. 30. Leikkaa jalat sopivan pituiseksi ja jätä hammastikkuun pituutta, jonka voi upottaa sohvan pohjaan. Hio helmien pohjasta tikun kärjet. Liimaa jalat paikoilleen.





Sohva valmis ja puhdistettu teipillä samettinukasta. Aika hyvä tästä tuli ja väri aivan on aivan ihana 💗. Sohvan lisäksi tein myös uudet kaiteet portaikkoon. Edelliset oli tehty grillitikuista ja hajosivat hujauksessa. Nyt on hieman tukevammat, ainoastaan väri ei ole sitä mitä piti olla. Puuosat on vahattu samalla sävyllä kuin keittiön puuosat, mutta nähtävästi rakettitikut käyttäytyivät eri tavalla, kuin sytyketikut.




Aurinkoista kevään odotusta kaikille!
Sunny spring for everyone!




10 kommenttia:

  1. Hyvä ja selkeä ohje. Kiitos. Sohva on tosi hieno.

    VastaaPoista
  2. kiitos, oli hieman hankalaa tehdä ohje kun oli niin paljon mutkia matkassa ja tein sohvaa silloin tällöin. Sohvan valmistumisen jälkeen vierähti vielä kuukausi, ennen kuin aloin kasaamaan ohjetta ja kuvia oli järjetön määrä. En meinannut muistaa enään missä järjestyksessä kasasin sohvan ja mitkä kuvat oli niitä huteja:)

    VastaaPoista
  3. A GORGEOUS SOFA!!!
    Velvet can be tricky to work with because of its thickness and the way the knap lies, but you have pieced the fabrics together Beautifully!
    And I Love the way you've used the straws to round out the edges of the back and arms and also the tufting details which are the Perfect finishing touch!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Elizabeth. The velvet I used was a pillowcase and pretty thin.

      Poista
  4. Ompa hieno sohva ja portaat! Ja nuo roikkuvat kasvit! Ja blogin yläkuva eli banneri on tosi suloinen!

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta! Sain tehtyä ohjeellasi ensimmäisen miniatyyrihuonekaluni! Koitin tägäillä blogia julkaisuihini facebookissa ja instassa ��

    Tanja T

    VastaaPoista
  6. Upeaa seurata askarteluasi ja kiitos upeista ohjeista. Puupahvia olen hankkinut ja kokeilen mitä saa tehdyksi?

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Tämä on hieno ohje. Tein ohjetta mukaillen oikein minikokoisen sohvan peukaloiselle. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista